Всеукраїнський форум «Зелена інфраструктура міст України» у Києві об’єднав зеленбудівців з різних міст країни

27 вересня відбулося офіційне відкриття пленарної частини Першого Всеукраїнського форуму «Зелена інфраструктура міст України».

Вітаючи учасників із 14 міст України, заходу начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований висловив сподівання, що влаштування подібних заходів сприятиме покращенню та вдосконаленню зеленої інфраструктури країни, дасть можливість зеленбудівцям з різних міст країни втілювати спільні проекти.

«Сьогодні ми з вами зустрілися у Києві – місті-парку з унікальними екокультурними та рекреаційними зонами. Обмін досвідом та напрацюваннями між колегами з різних міст України – правильна та корисна ідея, адже тонкощі організаційної та практичної діяльності у кожному місті автентичні та оригінальні і саме вони можуть бути використані задля покращення зеленої інфраструктури нашої країни», – зазначив Андрій Мальований.

Розпочинаючи пленарну частину Форуму, в. о. генерального директора Наталія Бєлоусова звернула увагу на необхідність взаємодії та подальшої співпраці зеленбудівців: «Завдання Форму – зібратися разом, щоб зрозуміти основні проблеми, адже вони у всіх схожі. І важливо не просто обговорювати, а знаходити оптимальні підходи, які ґрунтуються на досвіді колег із інших міст, і за результатами наших дискусій та спільних рішень, напрацювати пропозиції, ініціативи, які в майбутньому можуть вже стати законодавчими».

Зокрема, обговорювали  зелене будівництво, інновації в зеленому господарстві, про сучасні технології у вирощуванні посадкового матеріалу, методи обрізки і кронування дерев, проблеми та методи захисту рослин, а також питання фінансування та взаємодії із органами місцевої влади.

Також спеціально запрошені італійські експерти провели для учасників заходу семінар по гідропосіву – ефективній технології для створення трав’яного покриття і презентували екологічні рішення для будівництва природних та архітектурних дренажних покриттів, ґрунтових доріг, а також для контролю за запиленістю.

Завершився день екскурсіями по паркам Києва, в яких проходить капітальний ремонт. Гості з інших міст змогли побачити парк «Перемога» в Дніпровському районі, відомий серед киян своїми арт-об’єктами,  та парк вздовж проспекту Ватутіна у Деснянському районі, який столичні велосипедисти вже назвали унікальним.